Seppo Piirainen
syntynyt v. 1956.
Kuvataideopintoja (metalligrafiikka, puupiirros ja akvarellimaalaus ym) Helsingin Suomalainen Työväenopisto/Vantaan aikuisopisto/Espoon aikuisopisto 1979 -1985 ja 2001 ->
Taidegrafiikan kesäkurssit mm Kuusamon kansanopistossa 2003, 2007, 2008, 2011, 2013- 2023
Viimeisimmät yhteisnäyttelyt:
- Gravure: Viiva ja Väri, Vallilan kirjaston galleria Kajava 2024
- Gravure: Muisto, tunnelma, väri Klementinan sali, Tuomarinkylän kartano, Helsinki 2024
- Gravure: Esa Laaksonen & Marleena Linnakoski & Seppo Piirainen
- Seppo Piirainen & Marleena Linnakoski & Antti Raitala
- Seppo Piirainen & Aino Eeronheimo, Galleri Emilie, Loviisa 2021
- T.P.L´A. 7/7 Graafikoiden yhteisnäyttely Laterna magica 2019
- Yhteensattumia, GrafILO-ryhmän yhteisnäyttely, Galleria AVA 2016
- Haagan taideseuran ryhmänäyttelyt
Yksityisnäyttelyt:
Grafiikkaa ja akvarelleja, Paloheinän kirjasto, 2008
Epätodennäköistä, Kanneltalon kahvila 2010
Muissa maailmoissa, Kanneltalon kahvila 2015
Perhosvaikutus, Kanneltalon kahvila 2017
Grafiikkaa Kanneltalon kahvila 2023
Töitä hankittu: Peijaksen sairaala,
Pohjois-Haagan yhteiskoulu
Joutsenon opisto
Jäsenyydet: Haagan Taideseura, Helsingin Taideyhdistys
Tiedustelut: Seppo Piirainen
puh. 050-64004
[email protected]
Kotisivut: seppopiirainen.weebly.com
Taidegrafiikan olen todennut itselleni parhaiten luontuvaksi ilmaisutavaksi. Sen eri tekniikoita olen opiskellut jo vuosikymmeniä mm eri opistojen kursseilla. Grafiikanteossa minua kiehtoo silmän, mielen ja käden yhteistyö. Käytän pääosin perinteisiä kuparilevyn syövytykseen perustuvia työtapoja, mutta myös kohopainoa sekä uudempia, mm valokuvapohjaisia menetelmiä. Uudet innovaatiot tarjoavat lähes loputtomasti mahdollisuuksia ja ne myös inspiroivat vapaampaan, kokmeilevaan ilmaisuun. Teosteni aiheet löydän suurelta osin luonnosta. Poimin hetkiä ja yksityiskohtia, kehittelen niitä, yhdistelen elementtejä ja pohdin vaihtoehtoisia tapoja nähdä maailmaa. Kaari ideasta valmiiksi teokseksi on joskus hyvinkin nopea, mutta toisinaan vuosikymmenien kypsyttelyn tulosta.
Olen erityisesti halunnut tutkia ja kuvata luonnossa esiintyviä muotoja ja rakenteita sekä niiden säännönmukaisuuksia. Toisaalta minua kiehtovat ikiaikaiset myytit ja kertomukset etenkin maailman synnystä. Mielenkiintoa lisää niiden ympäri maailman kulttuurien toistuvat elementit.
Syväpainomenetelmiä:
Etsauksessa ohuella pohjustusainekerroksella päällystetylle kuparilaatalle piirretään terävällä piirtimellä kynän tapaan ja näin syntynyt jälki syövytetään hapolla uriksi.
Pehmeäpohjassa piirtäminen tapahtuu pehmeämmälle pohjustusaineelle ohuen paperin läpi, jolloin kuparin pintaan siirtyy myös paperin struktuuri antaen elävämmän piirrosjäljen. Painojälkeä antamaan voidan käyttää myös kasveja, kankaita ym.
Akvatintassa laatta päällystetään esim. hartsijauheella joka sulatetaan laattaan kiinni pieniksi pisteiksi. Saman rasteroinnin voi tehdä myös akryylipohjaista peittoainetta laatalle sumuttaen.
Ne kohdat, jotka halutaan jäävän valkoiseksi, peitetään lakalla ja sitten hapon annetaan syövyttää levyä peittämättömältä alueelta näiden pikkupisteiden välistä. Asteittain peittämällä ja syövytysaikaa pidentämällä saadaan muodostettua aina syvempiä pintoja, jotka kuvautuvat vedostettaessa tummempina sävyinä.
Laatalla voi käyttää myös valoherkkää polymeerikalvoa, jolle voi valottaa valokuvia, luonnonmateriaaleja tms.
PVC-muovi on uusi mielenkiintoinen materiaali, jota voidaan käyttää sekä syväpainolaattana että kohopainolaattana (lino- tai puupiirroksen tapaan).
Eri menetelmillä työstetylle laatalle levitetään painoväri, joka ensin pyyhitään puhtailta pinnoilta pois ja vedostusprässillä painaen siirretään viimein grafiikanpaperille. Moniväritöissä käytetään usein kahta tai jopa kolmea painolaattaa tai väri levitetään saman laatan eri alueille.
Väritelauksesssa voidaan koko laatalle tai osalle sitä telata ohut värikerros esimerkiksi taustaksi. Chine colléssa vedostaessa ”liimataan” ohuempi esim värillinen paperi pohjalla olevaan vedostuspaperiin.
Vedosmerkinnöistä:
T.p.l'a. taiteilijan vedostama
TV työvedos (laatta kesken)
KV koevedos (laatta valmis)
E.V. edition varié, sarjassa on esim erivärisiä vedoksia
Lisätietoa grafiikan tekniikoista:
fi.wikipedia.org/wiki/Taidegrafiikka
https://www.taidegraafikot.fi/suomen-taidegraafikot-ry/taidegrafiikka/